Passa ai contenuti principali

Tort cu mere caramelizate




Ingrediente-8 mere curatate de coaja intregi si scos miezul,depinde de  marimea merelor daca sant mai mici e nevoie de mai multe sau invers,atatea cat sa intre pe fundul unei cratiti,200 gr zahar pentru caramelizat,si un pandispan din 7 oua,7 linduri faina ,cu varf,7 zahar,3 linguri ulei,un praf sare ,esenta vanilie,500 ml frisca lichida indulcita deja.
Se cramelizeaza zaharul ,sa nu devina foart  inchis la culoare caci e amar si se tapeteaza cu zaharul topit fundul cratitei si cam o palma din inaltimea cratitei,se pun merele unul langa altul iar in gauri se pune cte o lingurita de gem,eu am pus de caise si nuca macinata daca va place si se baga la cuptor pentru circa jumatate de ora sa se coaca merele putin si isi lasa zeama.Intre timp se face pandispanul-se separa albusurile de galbanusuri,se bat  albusurile spuma cu praful de sare si cand sant batute bine se adauga 2 linguri de zahar din cele 7 linguri,separat se bat galbenusurile cu restul de zahar pana devine o spuma albicioasa apoi se adauga peste albusirile batute amestecand lejer doar de sus in jos cu telul manual,se adauga faina putin cate putin ,uleiul si esenta de vanuilie,se toarna compoziti peste mere si se pune din nou la cuptor la foc moderat,.Cand e copt se lasa 5 minute apoi se rastoarna pe un platou,nu se lasa sa se raceasca pt ca zaharul caramelizat se intareste,se lasa se raceasca bine,rece se insiropeaza un pic cu un sirop la alegere,poate fi zeama de compot sau un sirop simplu eu am adaugat putina apa in cratita in care a copt blatul am pus-o pe foc si zahar dupa gust,asa are un gust de zahar caramelizat ramas pe fundul cratitei si apoi se decoreaza cu frisca.

Commenti

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.

Prajiturica cu albusuri si mac

Am facut prajitura cu galbenusuri acum e randul albusurilor care au ramas ,si asa cu 11 oua am facut doua delicioase prajiturele Ingrediente-8 albusuri 200gr zahar 100gr mac 100gr nuca cocos 4 linguri pline cu faina un plic praf copt(15 gr) un praf sare Modul de preparare-de bat bine albusurile spuma cu un praf sare,se aduga apoi zaharul,separat se amesteca faina cu macul si nuca de cocos si toate acestea se aduga peste albusuri,se coace la foc moderat in tava tapetata cu hartie de copr. Crema-500ml lapte 3 linguri pline cu faina un praf sare 275 gr zahar 200gr margarina sau unt Se amesteca cu grija laptele cu faina ca sa nu faca cocoloase,se aduga zaharul si se pune la fiert pana se ingroasa,se adauga esenta vanilie ,si cand e calduta se adauga untul,se taie blatul in doua si se pune crema.