Passa ai contenuti principali

Paine de casa cu 2 gr drojdie

 photo p_zpsa5970c31.jpg  photo pppppp_zpsdbfd6c5f.jpg


Ingrediente
430 gr faina alba
335-340 ml apa la temperatura camerei
2 gr drojdie uscata
8 gr sare

Modul de preparare -se pune drojdia cu putina apa sa se hidrateze intr-un castronel,separat se pune faina cu sarea ,se adauga apoi drojdia hidratata amaestecancsi adaugand putin cate putin toata apa,se framanta ,va rezulta un aluat lipicios,mai moale ,se pune intr-un vas acoperit la frigider pentru 10 ore,( eu l-am lasat doar 6 ore ca nu mai aveam rabdare ,poate e bine sa-l framantam seara si-l lasam toata noaptea),apoi i se da forma dorita ,ne ajutam cu un pic de faina ca sa nu se prinda aluatul de maini si se pune intr-un vas de fonta ( ceaun) sau un vas cu pereti grosi ,se acopera si se mai lasa inca o ora la dospit ,nu la frugider,intre timp se incalzeste cuptorul la 220-250 grade si se introduce dupa ora de dospit paine la copt ,acoperit vasul cu un capac,cand e aproape coapta se i-a capacul ca sa se rumeneasca.

Commenti

  1. wuau ele esta mt fofinho so é pena que leva mt tempo mas adorei bjs

    RispondiElimina
  2. si mie mi-a iesit destul de bine paiea de casa avand in vedere ca am facut paine pentru prima data ....multumesc

    RispondiElimina
  3. Hallo Yaya!
    Minuate bijuterii culinare ai preparat, felicitari!
    Iar piinica este la fel de apetissanta incit mi-a facut cu ochiul, sa o privesc mai deaproape.
    Yaya, eu fac piinea "cea de toate zilele "de foarte mult timp, deoarece doresc pe cit posibil sa dau cit mai mica sansa industriei chimice alimentare si sanatatea sa o tin pe cit posibil pozitiva.
    Reteta ta este simpla si gutoasa.Cit mai putina drojdie, cu atit digestia este mai buna...
    Ai mentionat mai sus ca "poate e bine sa-l framantam seara si-l lasam toata noaptea)
    eu asa fac de fiecare data.
    Egal ce fel de reteta sau faina folosesc.
    Aluatul preparat i-l las peste nopate in frigider si a doua zii cel putin 2 ore la tem. camerei, dupac are-l scot pe masa de lucru infainata , il impactetez "nu framintat" de 3-4 ori si- las dinou sa dospeasca pina ce volumul se mareste vizibil.Dupa ceea ii dau forma dorita si- las ca. 30 min la dospit dupa care-l la copt.

    Un tipp care zic este destul de important.
    Pastreaza intr-e 100 si 500g din aluatul de pine intr-o punga in frigider si adaoga-l la urmatoarea reteta de piine si vei vedea ca elasticitatea, aroma si fragezimea piinii se imbunatateste vizibil:-)))!!!
    Toate cele dragi si mult spor iti doresc!!
    Laura S.

    RispondiElimina
  4. Frumos a iesit, si cand te gandesti ca are doar 2 gr drojdie. E super retea asta!!

    RispondiElimina
  5. Parca si simt mirosul de paine calda!!!!

    RispondiElimina
  6. Parca si simt mirosul de paine calda!!!

    RispondiElimina

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.

Prajiturica cu albusuri si mac

Am facut prajitura cu galbenusuri acum e randul albusurilor care au ramas ,si asa cu 11 oua am facut doua delicioase prajiturele Ingrediente-8 albusuri 200gr zahar 100gr mac 100gr nuca cocos 4 linguri pline cu faina un plic praf copt(15 gr) un praf sare Modul de preparare-de bat bine albusurile spuma cu un praf sare,se aduga apoi zaharul,separat se amesteca faina cu macul si nuca de cocos si toate acestea se aduga peste albusuri,se coace la foc moderat in tava tapetata cu hartie de copr. Crema-500ml lapte 3 linguri pline cu faina un praf sare 275 gr zahar 200gr margarina sau unt Se amesteca cu grija laptele cu faina ca sa nu faca cocoloase,se aduga zaharul si se pune la fiert pana se ingroasa,se adauga esenta vanilie ,si cand e calduta se adauga untul,se taie blatul in doua si se pune crema.