Passa ai contenuti principali

Colac pentru sf Dumitru


Am fost rugata sa fac colacul pentru hramul bisericii noastre ,pentru Sf .Dumitru o dilema pentru mine,nu am mai facut niciodata colaci,nu stiam nimic despre colaci ,am intrebat in stanga si in dreapta,m-am uitat prin cartile mele si pe net,pana la urma mi-am facut o idee vaga cum se fac,mi se parea usor,dar va zic nu e deloc usor daca nu ai un pic de experienta,pe mine m-a pus un pic in dificultate,la urmatorul am sa fiu mai experta.
Ingrediente-1 kg faina,2 oua,1 lingurita sare,6 linguri zahar,120 gr. unt topit,480 ml lapte caldut,2 plicuri drojdie uscata sau drojdie proaspata 25-30 gr,galbenus cu lapte pentru uns deasupra si sirop de zahar pentru uns cand sant gata,arome( coaja de la 2 lamai,vanilie,rom)
Aluatul-am pus drojdia la inmuiat cu putin lapte caldut si o lingura de zahar,dupa circa 10 minute am amestecat toate ingredientele si am framantat un aluat,s-ar putea sa mai ceara un ic de faina,depinde de felul de faina,l-am acoperit si la loc cald l-am lasat sa dospeasca 1 ora,dupa o ora l-am impartit in 10 parti egale,si am facut zece suluri subtiri,din patru am impletit o cosita si i-am dat forma rotunda,se pune in tava in care am pus hartie de copt,din celelalte suluri am impletit cate doua,deci 3 cosite separate si le-am pus peste cosita din patru suluri,una pe parttea exterioara a ei,una pe partea ei interioara si a treia peste cele doua,l-am lasat apoi la loc cald sa mai dospeasca 15 minute,l-am uns cu glbenus de ou cu lapte si l-am copt la foc moderat  ca sa se coaca bine ,cand e gata se unge cu un sirop gros din apa ,zahar si vanilie.

Commenti

Posta un commento

Post popolari in questo blog

Prajitura cu foi cu miere (de post)

Ingrediente foi-600 gr faina,180gr zahar,4 linguri miere,1 lingura rasa bicarbonnat de sodiu,un praf sare,100 gr margarina ,lapte caldut cat e necesar sa iasa un aluat bun de intins Ingrediente crema-250 ml lapte,180 gr zahar,1 lingura miere,80 gr gris,200 gr margarina Modul de preparare-se pun la fiert mierea,zaharul si margarina,cand s-a racit la temperatura camerei se adauga faina,sarea,bicrbonatul si lapte,se imparte aluatul in 4 se coc foi pe dosul tavii.Cremase amesteca toate ingredientele,mai putin margarina,se fierb,pana se ingroase,cand e calduta se incorporeaza margarina.pentru umplutura am mai folosit gem de prune si de mure.Se asambleaza prajitura-o foaie,gem de prune,foaie,crema gris,gem de mure foaie si se pune la presat.

Prajitura cu foi si crema din caramele cu lapte

  Ingrediente     crema caramel       500 g caramele cu lapte 50 ml smantana pentru frisca 3-4 linguri praf de biscuiti crema de ciocolata 150 g ciocolata amaruie 100 g ciocolata cu lapte 150 ml smantana pentru frisca 3 foi mari de napolitana si ciocolata topita pentru decorat deasupra Se topesc caramelele cu frisca lichida pe foc amestecand mereu apoi se lasa sa se raceasca un pic si se adauga 3-4 linguri praf de biscuiti(caramelele mele erau caramele de lapte care se sfarma nu elastice) Separat de topeste ciocolata cu frisca lichida fara sa fiarba si se lasa la racit.Ambele creme se pun intrew foile de napolitana caldute,deasupra am topit ciocolata. Reteta de inspiratie ,am schimbat ceva la ea am ochit-o pe blogul dulciurifeldefel,mersi pt reteta e minunata si usor de facut.

Prajiturica cu albusuri si mac

Am facut prajitura cu galbenusuri acum e randul albusurilor care au ramas ,si asa cu 11 oua am facut doua delicioase prajiturele Ingrediente-8 albusuri 200gr zahar 100gr mac 100gr nuca cocos 4 linguri pline cu faina un plic praf copt(15 gr) un praf sare Modul de preparare-de bat bine albusurile spuma cu un praf sare,se aduga apoi zaharul,separat se amesteca faina cu macul si nuca de cocos si toate acestea se aduga peste albusuri,se coace la foc moderat in tava tapetata cu hartie de copr. Crema-500ml lapte 3 linguri pline cu faina un praf sare 275 gr zahar 200gr margarina sau unt Se amesteca cu grija laptele cu faina ca sa nu faca cocoloase,se aduga zaharul si se pune la fiert pana se ingroasa,se adauga esenta vanilie ,si cand e calduta se adauga untul,se taie blatul in doua si se pune crema.